Tankové pivo
představuje nejlepší technický systém pro čepování piva. Postupně se
systém tankoven rozšiřuje do všech restaurací, které čepují některou
ze značek Plzeňského Prazdroje a splňují zároveň technické a další podmínky.
K vývoji dnešních tankoven vedlo Plzeňský Prazdroj počátkem 90. let
několik důvodů. Distribuce a skladování piva ve větším množství než
v klasických sudech přináší významnou úsporu nákladů, a to jak pivovaru,
tak i majitelům restaurací a pivnic.
Ideálním řešením je moderní systém nerezových tanků o objemu 10 hl či 5 hl, ve kterých je pivo uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku – tzv. systém bag-in-box. Při používání tohoto systému nepřichází pivo při čepování vůbec do kontaktu se vzduchem, což má pozitivní vliv na kvalitu a trvanlivost nepasterizovaného piva. Nezbytnou podmínkou pro instalaci tankoven je určitá hodnota minimální týdenní spotřeby, při níž je zavedení tankoven vhodné.
Skladování piva
Pro uchování piva v ideálních podmínkách je nezbytný čistý a chladný
sklad bez potravin se stálou teplotou 7°C.
Tlačné plyny
Rozsáhlý průzkum Plzeňského Prazdroje prokázal nesporný vliv technologie
používané při čepování na výslednou chuť a kvalitu piva. Jako nejlepší
technologie pro sudové pivo se ukázala směs technických plynů, a to
CO2 a dusíku v poměru 1:1. Tato směs zajišťuje dokonalou ochranu před
zvětráním piva a podporuje tak jeho trvanlivost. Nejméně vhodné je naopak
používání vzduchových kompresorů. Vzduch, který prochází kompresorem,
může obsahovat různé nevhodné látky, navíc pivo nežádoucím způsobem
okysličuje, pivo tak rychleji stárne a jeho kvalita se snižuje.
Mytí skla
Čistota výčepního zařízení a skla má zásadní vliv na kvalitu podávaného
piva i stabilitu jeho pěny. Mastnota či drobné částečky prachu mohou
negativně ovlivnit nejen vzhled piva, ale především chuťový zážitek
konzumenta.
Čepování piva
Pivo čepované „na hladinku“ je typické hustou krémovou pěnou. Taková
pěna je na rozdíl od suché „čepice“ mokrá a plná piva. Pěna je na povrchu
jemná a rovná, po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. hladinky.
Správně načepované pivo má mít pěnu hustou, bez větších bublinek.
Teplota
Správná teplota při čepování ovlivňuje nejen chuť piva, ale také jeho
pěnivost. Teplota piva na kohoutu má být zvolena tak, aby zákazník dostal
pivo ve sklenici vychlazené na 6–8 °C. Teplota piva při čepování by
tedy měla být přibližně o stupeň nižší. Při teplotě piva pod 5°C mohou
nastat problémy se sníženou pěnivostí nebo dokonce s chladovým zákalem.
Ochutnejte pivo přímo z tanků, nepasterizovaný Staropramen 11°, naše pivo 11,5°P&W Original Putyka Beer, nefiltrované pivo které pro nás vaří ze chmelu Kazbek Pivovarské domy Klenot a také čepujeme pšeničné pivo 12°Hoegaarden z Belgie. Čepuje pro Vás obsluha kterou proškolil a certifikoval Master Bartender Jaroslav Učík (mistr ČR a vicemistr světa v čepování piva). Tanky jsme přemístili do sklepení, kde v chladírně je i sudové pivo v konstantní teplotě 7°C.
Restaurace Putyka & Worker’s PUB nabízí následující alkholická
a nealkoholická točená piva: bude doplněno
Restaurace Putyka & Worker’s PUB nabízí následující
lahvová piva a plechovková piva:
Ochutnejte pivo přímo z tanků, nepasterizovaný Staropramen 11°, naše pivo 11,5°P&W Original Putyka Beer, nefiltrované pivo které pro nás vaří ze chmelu Kazbek Pivovarské domy Klenot a také čepujeme pšeničné pivo 12°Hoegaarden z Belgie. Čepuje pro Vás obsluha kterou proškolil a certifikoval Master Bartender Jaroslav Učík (mistr ČR a vicemistr světa v čepování piva). Tanky jsme přemístili do sklepení, kde v chladírně je i sudové pivo v konstantní teplotě 7°C.
Restaurace Kozlova Putyka nabízí následující alkholická
a nealkoholická točená piva:
Restaurace Kozlova Putyka nabízí následující
lahvová piva a plechovková piva: